Tre tips för torra tramp­dynor

Vintern har gjort tidig entré och det kan vara en bra idé att lägga lite extra energi på hundens trampdynor. De blir ofta torra och nariga på vintern och kan få sprickor.
 
1 ) Tillsätt olja i maten
Smörj inifrån med laxolja, linfröolja eller vetegroddsolja. Det ger fin päls och smidigare hud. Man kan ofta se resultat på tassar och päls inom någon månad.

Gemensamt för oljorna är att de innehåller fleromättat fett (t.ex omega 3, 6 eller 9) som förutom påverkan på hud och päls, har flera olika funktioner i kroppen. Ökat immunförsvar och uppbyggnad av celler, för att nämna några.
Obs! Var noga med att dosera rätt då för stor dos kan ge för mycket av vissa vitaminer eller brist på andra (en balansgång).

Tänk också på att olika individer kan reagera olika på oljorna. Någon kanske inte tål fisk, medan en annan blir dålig i magen av linfrön (som har laxerande effekt i för stor dos). Börja alltid mkt försiktigt och var uppmärksam på förändringar hos din hund. Självklart läser du på om produkten du har tänkt använda.

2) Smörj in med salva

Att smörja in hundens tassar med en salva kan vara en bra idé, särskilt om det är kallt ute. Salvan lägger sig som en hinna och hindrar vätska från att ta sig in, samtidigt som den återfuktar och ger smidiga trampdynor.

En klassiker är t.ex Försvarets Hudsalva. Kolla att din favorit inte innehåller vatten, då det kan frysa och förvärra istället för att förbättra.

En annan sak man bör kolla upp är om salvan återfuktar eller torkar ut. Idominsalva t.ex är uttorkande, så den kan vara bra mellan tramdynorna om det är svårt att få torrt där, men den ska inte användas på trampdynorna då de blir ännu torrare av den.

Recept på en hemmagjord variant:
1 del kokosolja
1 del shea smör
1/2 del bivax
några droppar essentiell lavendelolja för god lukt


Gör så här: värm över vattenbad på medelhög värme, blanda olja, smör och vax, låt svalna. Förvara i kylen för extra lång hållbarhet (runt ett år) eller rumstemperatur upp till två månader.

3) Tvätta tassarna

Salta vägar ger torra tassar. Har hunden sprickor i trampdynorna kan saltet leta sig in och svida. Efter vinterpromenaderna bör man därför skölja av tassarna och sen torka dem torra.
Babywipes är latmaskvarianten på det, men minst en ordentlig avsköljning om dagen kan man gott unna sin fyrfoting.

Källor:
Livsmedelsverket
Härliga Hund
Svenska Djurapoteket
Timotejandersen
Dogman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln