Att berika en tråkig matskål

Berikning är det vi gör för att våra hundar ska få utlopp för sina naturliga behov. Hundar har växlande behov genom livet och vilka behov just din hund har, beror på ras, ålder, personlighet och kön, för att nämna några variabler.

Vad är naturliga behov?
Exempel på naturliga behov kan vara jaktbehov, födobehov, familjelivsbehov eller rörelsebehov. Om vi tar födobehov som praktiskt exempel består hundens behov av att äta mat, av mycket mer än att bara fylla magen. Den kan ha behov av att hitta sin föda. Eller av att slita, riva och gnaga i sig sin föda. 

Var finurlig 
Genom att ge hunden torrfoder i en skål, tar vi bort många av dessa möjligheter och därför gäller det att vara lite finurlig när man ger hunden mat. Kanske kan han få ben att gnaga på några gånger i veckan, som tillgodoser några av behoven? Eller kan du gömma matskålen så att hunden får leta efter den? 

Så kan du berika torrfodret
Ett sätt att berika just torrfoder, är att servera den med några “tillbehör”. Lägg i ett salladsblad, lite gurka, riven morot eller något annat som hunden tål. Då ger vi möjlighet för hunden att välja ut vad den ska äta först, kanske plockar den ut något från skålen och väljer bort det, kanske äter den maten i en speciell ordning. 

Det är bara du som vet 
Vad just din hund har för naturliga behov som den behöver få utlopp för, kan bara du som ägare ta reda på. Gör det genom att vara påläst om rasen och genom att vara finurlig och prova dig fram så du vet vad din hund gillar. Att berika för sin hund är att sätta guldkant på dens liv . Vilken hundägare vill inte göra det? 

Naturliga behov är viktiga 
Om hunden inte får utlopp för sina naturliga behov, finns det risk att den kan utveckla problembeteenden eller få sämre hälsa. Ett exempel kan t.ex vara en hund med stark instinkt att valla (många Border Collie har det), som hittar på egna arbetsuppgifter som att jaga cyklister, för att få utlopp för sitt vallande. Andra individer kanske istället får problem med magen eller utvecklar allergier, istället för att agera mot omvärlden när de inte får utlopp för sina naturliga behov. 

Andra berikningstips: 

  • Jaktbehov - kan kanske berikas genom att låta hunden gå viltspår eller genom att köra lure coursing för raser som passar till det
  • Behov av att gräva - besök en strand där hundar är tillåtna och låt hunden gräva loss
  • Behov av att spana - gör en säker plats i fönstret där den mindre hunden kan titta ut
  • Behov av att gnaga/ tugga - ge hunden ben av hög kvalité att gnaga på 


Familjebehov - låt hunden vara med, soffhäng på lördagskvällarna eller måndagslek i trädgården - hunden behöver umgås med sin familj 
Rörelsebehov - finns det någonstans där hunden på ett säkert sätt kan få sträcka ut i full galopp? Variera gärna tempot på promenaderna så att hunden får gå i både skritt, trav och galopp (ja, du kommer behöva bli snabb ;-) )

Källor: 
Hundstegs Instruktörsutbildning:
http://www.hundsteg.se/yrkesutbildning/hundinst.-30668594

Andra som har skrivit om berikning:
Caroline Hellgren i Härliga Hund: http://www.harligahund.se/2016/03/09/vi-alskar-berikning/
Karin Wallén för Hundstallet: https://hundstallet.se/aktuellt/notiser/ett-spannande-hundliv-hundstallet-satsar-pa-berikning/
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln