Personlig verktygslåda för hundträning

loading...
Godsaker eller leksaker skapar intresse och en bra känsla vid hundträning. Vill du ha en hund som gillar att träna - ska du ge den lön för sitt arbete. Godsaker eller leksaker skapar intresse och en bra känsla vid hundträning. Vill du ha en hund som gillar att träna - ska du ge den lön för sitt arbete.

Spikes och min verktygslåda för hundträning växer hela tiden. Just nu ser den ut så här. Passar på att lyfta fram några saker jag tycker är extra hjälpsamma i vår träning.


1) Klicker - min absoluta favorit

Min absoluta favorit när det gäller hundträning är utan tvekan klicker (Spike och jag delar den åsikten).  Vi freeshapar mycket, vilket betyder att man som tränare fokuserar på att fånga beteenden som hunden bjuder på. Alla människor och hundar kan lära sig klicker - men det skiljer sig såklart åt hur kul man tycker att det är. 

Ett kort exempel på klickerträning: hunden slickar sig om munnen, jag klickar och belönar. Hunden provar några saker emellan, och upprepar sedan beteendet som lönade sig, dvs att slicka sig om munnen, jag klickar och belönar. I steg 2 lägger jag sedan på ett kommando.

Targetstick - en hjälpreda till klickern

När man tränar med klicker, kan man också göra något som kallas för shaping. Då använder man olika hjälper i träningen. I det här fallet en targetstick - en lång pinne med en boll på.

Ett kort exempel: man lär hunden att sätta nosen mot targetstick. Nästa steg är att lära sig att följa den med nosen. Sedan kan man med hjälp av den lära in olika tricks som att buga (genom att föra targetstick mot golvet framför hunden) eftersom hunden följer pinnen med nosen. 

Favoritgodiset måste fram om man vill ha bra resultat

När vi tränar har jag minst två olika sorters godis med mig. I vårat fall älskar jycken fisk, så helst ska det vara fisksmak, även om det mesta verkar gå ner. En sort skär jag i mikroskopiskt små bitar. Det passar till träning  med många upprepningar eftersom hunden inte blir mätt. Den andra sorten ska helst vara större bitar och ganska sega, för de använder jag när jag vill ha ner energinivån. Att tugga är lugnande och sega bitar tar ganska lång tid att äta upp. Fördelaktigt när man vill ha hunden i samma position en längre stund.

En kong är oumbärlig när det gäller ensamträning

Man fyller kongen med ngt (ofarligt) som hunden gillar och låter den slicka och gnaga tills innehållet är ute. Det tar en bra stund och är enligt mig perfekt när man ensamtränar. Hunden har ngt att göra en stund och kommer blir lugn av själva slickandet och tuggandet. Då är det för många lättare att vara ensamma.

Självklart kan man inte fylla en kong och sedan dra ut ett par timmar. Man bygger upp långsamt, starta på 1 minut och öka sedan. När man är uppe i 20 minuter kanske man kan köra med kong, om man vill. 

OBS! Tänk alltid på säkerheten. Stoppa endast saker i kongen som du vet att hunden tål och klarar av att äta när den är ensam.

Favoritleksaker får man bara ha under träning

Vissa leksaker - de absoluta favoriterna får Spike bara ha när vi tränar. De förlorar sitt värde om de ligger framme hela tiden, så de tar vi bara fram när vi tränar. Gissa om de är roliga då! En lång leksak att kampa med är alltid bra - kampa gör man tillsammans och det bygger kontakt och relation om man gör det på ett säkert, roligt och snällt sätt. En jättebra belöning.

Det finns jättefina långa leksaker att köpa i djuraffären, eller så kan man välja en kamprulle, som är för seriös hundträning och som brukar hålla länge. Ett annat alternativ är att göra en fläta av en gammal fleecefilt.

Bärsak som har fått nytt hem

Vissa hundar gillar att bära - man kan låta dem bära saker ute på promenaden och hemma. Egentligen kan man ta vad som helst som bärsak, men beroende på om man satsar inom någon hundsport finns det också mer proffsiga alternativ som en bärrulle.

Vi hade en sådan som förhoppningsvis har fått ett nytt hem eftersom den lämnades ute någonstans. Nu har vi istället en giraff. (Många hundar gillar läder, därför kan det vara vettigt med en fin lädervariant, förutsatt att hunden inte gnager på den).

Godisficka betyder mindre kladd i fickan och snabbare belöning

Det är dags att investera i en ny, men en ficka som man har utanpå kläderna med godiset lättåtkomligt är guld värt. Man vill ju få upp det i tid- inte stå och gräva i fickan i en kvart.

Aktiveringsleksaker är perfekt för dagar då matthusse behöver vila

Slår ett slag för aktiveringsleksaker. Perfekt för de dagarna då man inte är på topp. Då kan hunden få knepa och knåpa med något eget. Finns en uppsjö av spel och leksaker med syfte att aktivera i djurbutiken. Självklart kan du också göra egna varianter hemma. Lite fantasi och hunden har att göra en stund.

Pärm med en journal för träningen

En slags dagbok där jag skriver upp hur det gå med träningen och vilka framsteg vi gör. Det är lätt att missa att det hela tiden går lite framåt. Som extra bonus kan man titta tillbaka ett år och tänka på hur fruktansvärt duktig hund man har som har lärt sig så mkt på bara ett år
:-) 


Hur ser din verktygslåda ut? 
.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln