Hundträning och belöning 

Därför ska du belöna hunden

När vi tränar en hund till att samarbeta med oss, utför den ett slags arbete. Och ingen vill ju jobba utan lön - eller hur? Visst kan det hända att vi jobbar frivilligt ett tag, men jag kan nästan lova att den som får lön för samma arbete gör det bättre. 

Lönen fungerar nämligen som en slags morot, eller motivator. Den hjälper oss, eller som i det här fallet hunden att fortsätta göra ett bra jobb. 

Människor talar inte hundspråk

Eftersom vi inte pratar samma språk som hunden är det också lättare för oss att tala om för en hund att den har gjort rätt genom att belöna den. 

Olika typer av belöningar

En belöning kan vara många saker. Godis, lek, boll, närhet, kamplek eller kanske en massage. Det är hunden som bestämmer om belöningen är en belöning och om den är tillräckligt bra. En klapp på huvudet är t.ex ingen bra belöning för en hund som inte gillar beröring. En boll är en bättre belöning än mat, för en hund som inte är så matglad. 

Varje hundägare har som uppgift att hitta det där lilla extra som hunden gillar. Prova vilka leksaker som funkar bra att belöna med och lägg manken till för att hitta godiset som gör att din hund går i taket. Träningen kommer nämligen vara så mkt lättare då!

När ska vi belöna hunden?

  • Som huvudregel ska vi belöna hunden varje gång den har gjort rätt.
  • När övningen är ny, ska vi belöna varje gång. 
  • När hunden är stensäker på övningen ska vi belöna överraskningsvis. 

På Hundstegs instruktörsutbildning (som jag gick 2016) delar man in hundträningen i olika faser. Vi kallade den första fasen lite lekfullt “tuggummi automat” under utbildningen. (Man stoppar i en femma och får bra utdelning varje gång). Det är när en övning är helt ny för hunden. Den får många små belöningar när den gör rätt och det får den varje gång den gör rätt. 

I den andra fasen kan hunden redan övningen och gör den bra i olika miljöer. Då kommer fasen vi kallade “enarmad bandit”. (Man drar i spaken men vinner inte varje gång). Hunden belönas inte varje gång den gör rätt, utan bara ibland. Om vi tänker på en vuxen hund som kan “sitt” så betyder det att vi i den här fasen förväntar oss att hunden sätter sig ner, även när vi inte håller i en godis. 

Det är dock viktigt att hunden ibland får den där godbiten - eller en annan belöning, för annars kan det hända att den slutar sätta sig varje gång vi ber om det. (Den får ju aldrig lön för mödan).

Ska du belöna en valp?

Absolut, det ska du. Om du vill ha en vuxen hund som har en bra relation till dig och som väljer att lyssna på dig. Däremot ska du ta det lugnt med att ställa för höga krav på valpen. Låt träningen ta sin tid, men börja lägga basen redan när hunden är ung, det har du igen sedan när den är vuxen. Lek är en jättebra belöning för valpen, men även godbitar vid träning.

Lägg tid på belöning

Lägg ner lite tid på att fundera ut bra belöningar till din hund- så kommer ni ha mycket roligare ihop. Träningen går lättare och är du tillräckligt rolig och intressant, kommer du ha en hund som är mer intresserad av dig än av annat :-) 
 

Tre belöningstips från Emmelie:

1) Kampleksak 
-En given belöning i vår familj. Den funkar bra när man vill ge en lite större belöning och ta en lekpaus. Det finns professionella kamprullar att köpa i djurbutiker, man kan också göra en egen fleecefläta eller som vi, använda en lång rävleksak.

 2) Speciella leksaker 
-De leksaker jag använder i träningen, är inte samma leksaker som ligger utspridda hemma på vardagsrumsgolvet. När vi tränar använder jag de absoluta favoriterna och de kommer bara fram just vid träning. 

3) Godbitar 
-När det gäller godbitar är det bara att prova sig fram. Antingen torkar du eget i ugnen eller så köper du i djuraffären. Det som din hund tycker är absolut godast är bra att ha till träning. 
  • När man lär in nya saker vill man ofta ha många pyttesmå godbitar .- Jag menar verkligen pyttesmå. Då kan man belöna ofta utan att hunden blir mätt. Ju mindre hund - ju mindre godbit. 
  • En annan sak man kan tänka på är att tuggande lugnar hunden. Därför kan man använda hårdare godis när man vill ha ner energin. Det kan t.ex vara när vi tränar “ligg kvar” eller om vi miljötränar en en lite orolig hund i parken. 
  • Små mjuka godbitar är istället perfekta när vi tränar saker i farten t.ex fotgående. De går fort att svälja och håller hunden alert. 


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln