ensamträningstips

Gör det 
Ensamträna din hund även om du tror att du inte behöver det. Ni kanske är en stor familj och du kan ta med dig hunden till jobbet? Saker kan ändras i framtiden. Barnen flyttar hemifrån och du byter kanske jobb. Då är det skönt att ha en hund som klarar att vara ensam en liten stund, utan att må dåligt. 

Börja i tid 
När valpen/unghunden/omplaceringen kommer hem ska den självklart landa först och lära känna familjen. Men ganska snart kan du börja med mikroensamträning. Det kan t.ex vara att hunden inte får följa med in på wc. Eller att du sätter upp ett galler/grind mellan två rum så att din hund hindras från att följa med överallt. I början handlar det om sekunder, kanske någon minuts ensamhet. Öka gradvis och ta väldigt små steg framåt om du märker att valpen tycker det är obehagligt. 

Backa träningen 
Stora protester, stess eller allmänt obehag betyder att du har gått för fort fram i träningen. Då får du backa några steg. 

Naturlig träning
Att stänga av vissa rum med galler, eller inte låta hunden följa med in på wc, kan vi kalla naturlig ensamträning. Den kräver ganska lite jobb från ägaren och det kan gå utmärkt för många hundar att ensamträna på det sättet. Du börjar med några sekunder, bygger på till minuter för att tillslut kunna lämna en halvtimme eller timme. Men ibland krävs det mer aktiv träning. 

Aktiv träning, förberedande övingar & hjälpmedel
Om hunden har problem med att klara att vara ensam kan man prova med en mer aktiv form av ensamträning. Du kan t.ex lära hunden att stanna kvar, och sedan bygga på med mera tid allteftersom huden får förståelse för övningen (se förslag längre ner). Här är det verkligen mikrosteg som gäller. Du börjar med ett luta dig bakåt, bort från hunden och kan efter några veckors träning ha kommit så långt som att ha gått ut genom dörren. 

Man kan också använda något hjälpmedel. Att tugga, slicka, riva och bita är lugnande för hunden och det kan vara lättare för vissa om de har ngt att göra medan man är borta. Självklart måste det finnas ett säkerhetstänk här. Ben är t.ex inte bra eftersom de kan sättas i halsen. En kong däremot kan funka för vissa hundar (om du har en hund som biter sönder kongen, eller väljer en för liten kong är inte den heller säker). Testa alltid först när du är med.  

Lycka till med ensamträningen :-) 


Förslag på ensamträningsövning i små steg (aktiv träning):

 • sätt hunden framför dig och ge en godis
 • luta dig bakåt - sitter hunden kvar - ge en godis
 • ta ett halv steg bakåt - sitter hunden kvar - ge en godis
 • ta ett steg bakåt - sitter hunden kvar -ge en godis
 • bygg på i små steg, träna gärna korta pass (t.ex 3 minuter 3 ggr om dagen)
 • gör övningen med dörren bakom dig
 • när ni har kommit så långt, börja öppna dörren - sitter hunden kvar - ge en godis
 • börja ta ett steg utanför dörren -sitter hunden kvar - ge en godis
 • börja stäng dörren i 1 sekund..
 • bygg på..
 • börja ta några steg bort från dörren… 
 • börja ta dig ut från tomten/trapphuset…
 • ta ett varv runt huset…
 • kvarteret…


Kom ihåg att belöna när det går bra
Gör det inte det, har du troligen gått för fort fram. Början är viktigast, försök vara perfektionist och ta det i små små steg så att hunden lyckas.  När hunden klarar att du går ut genom dörren börjar du lägga på ett kommando “Hejdå Fido, vi ses snart.”

När ni har kommit så långt att du kan ta ett varv runt huset kanske du kan ge en kong med ngt gott innan du går - det kan vara lättare för vissa att vara ensamma om de har ngt att göra. 

PS. Det är inte meningen att hunden ska behöva sitta kvar i samma ställning tills matthusse kommer hem igen, utan början på övningen jobbas bort. Anledningen till starten med "sitt" är endast att skapa förståelse för att det kan hända bra saker även när matthusse har gått ut och att de alltid kommer tillbaka. Det finns förstås inget som hindrar att hunden har en liggande position som utgångsställning - det går också bra. 

Till sist
En hund som får panik och skäller, gnyr eller visar annat obehag kan behöva mer hjälp. Då kan man kontakta en problemhundskonsult som studerar hunden och ägaren och ställer en massa bra frågor för att komma fram till en personlig lösning. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln