Mina tips för att delta på hundträning med en reaktiv hund 

Se till att du själv har en bra dag 
Hundar är otroligt duktiga på att läsa av oss människor. Se därför till att du själv har en positiv förväntan på träningen/kursen ni ska gå på. Då är chansen större att du kan hjälpa din hund att få en positiv upplevelse. 

Håll avstånd 
Starta på ett av stånd som hunden klarar. Om det betyder att ni måste sitta i andra änden av salen - gör det.  Behöver du skärma av hunden med kompostgaller? (Finns oftast avdelare i hundträningssammanhang) - gör det. Se det som träning att bara vara i samma rum som andra hundar. Du vinner på att ta det stegvis eftersom du får en hund som känner att den klarar av situationen och känner sig trygg. 


Dubbelkolla med instruktören 
Innan kursen startar, dubbelkolla med instruktören att det är okay att ta med en reaktiv hund. Tyvärr är det inte alla instruktörer som vill eller kan träna reaktiva hundar. Det får man respektera. Förbered instruktören på vad det är du kan behöva hjälp med på kursen och kolla så att det är möjligt. Glöm inte höra efter vilken typ av lokal det handlar om och fundera på om det passar er (utomhus är oftast lättast för en reaktiv hund eftersom det är lättare att få stort avstånd, men det är såklart individuellt).


Kräv inte för mycket 
Råkar det vara så att ni inte har den bästa dagen i världshistorien? Respektera det och gör så gott ni kan. Att sitta och titta på avstånd är också träning. Kanske kan du snappa upp lite av teorin och komma igen nästa lektion? Pressar du hunden för mycket blir det stress och inlärningen blockeras. Därför är det bättre att ta det piano om det är en lite sämre dag. 

Ta med hundens safe-space 
Det är förmodligen jobbigare för en reaktiv hund att gå på kurs, än för en hund som inte är reaktiv. Detta eftersom den reaktiva hunden hela tiden måste kontrollera sina impulser. Mitt tips är därför att ta med hundens safe-place så att den kan komma undan och vila mellan varven. Det kan till exempel vara en canvasbur med favoritfilten i. 

Att tugga lugnar 
Ta med ett ben eller en kong som hunden kan gnaga på under teorin. Då är det lättare för hunden att slappna av och varva ner, eftersom tuggande lugnar. Du får lättare att ta in vad instruktören säger, hunden blir mindre stressad och hinner vänja sig vid miljön innan träningen sätter igång. 

Fundera på vad träning i grupp ger
Vet du med dig att det kommer bli skitjobbigt att träna i grupp, är det troligen för tidigt att börja med det. Ta några privatlektioner först och lär dig hur du ska jobba för att hunden ska kunna ta till sig träning i grupp. När du har bra verktyg och känner dig relativt säker på att det kommer fungera är det dags att prova i grupp. 

Tänk på säkerheten 
Kom ihåg att du är ytterst ansvarig för din hund. Det måste alltid finnas ett säkerhetstänk kring att gå på kurs. Både gentemot andra hundar och människor. Det gäller såklart varesig hunden är reaktiv eller inte. En bra grej kan också vara att i presentationen berätta för de andra deltagarna om hundens reaktivitet och vilket avstånd ni behöver för att må bra. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln