Tre gyllene tillfällen att använda flexikoppel 

Flexikoppel är en typ av koppel som man antingen älskar eller hatar. Är man av den första typen kan det vara bra att vara medveten om att det finns lika många hundägare som fördömer kopplet. 
Oftast för att det används i fel situationer. 

Flexikoppel är absolut inget stadskoppel som ska användas i urban miljö. Men när ska man då använda det? Här listar vi tre situationer då flexi är toppen. 


 1) När ni går i skogen 

Vissa hundar har så mkt jakt i sig att de tyvärr aldrig kommer kunna springa lösa i skogen. Sedan har vi det där med lagen också. Kort och gott kan det vara utmanande att hitta ett bra ställe där hunden kan gå lös. 

Långlina kan råda bot på det. Men då behöver du fortfarande ha bra kolla på hunden, plus fungerande reflexer om den skulle få för sig att dra på egna äventyr. Sedan finns det förstås flexikoppel. De ger ytterligare kontroll eftersom du håller ena änden i handen. En perfekt lösning om du vill ge hunden lite mer frihet än ett vanligt koppel. 

Som bonus får du extra koppelträning. Med 5-8 meter koppel kommer ni garanterat någon gång hamna på olika sidor om träd. 

Övning: omvägsproblem

 • Börja med ett vanligt kort koppel. När ni är ute på promenaden, smyger du på fel sida om ett träd eller lyktstolpe.
 • Låt hunden själv tänka ut hur den ska lösa problemet
 • Vart efter hunden lär sig att lösa det, förlänger du biten koppel som du släpper ut, hunden måste nu gå en längre sträcka innan ni hamnar på samma sida igen
 • När ni har fått riktigt bra koll, kan du prova om det funkar med flexi. Starta med en del av kopplet och öka vartefter ni bli bättre 
 • Kom ihåg att flexikoppel har en tendens att trassla. Var därför uppmärksam på att du gör övningen på ett säkert sätt för din hund
 • Lycka till med träningen 


2)   När ni tränar avståndslydnad 

Hunden kan sitt, ligg och stå utantill. Den kommer när du ropar och går fint i koppel. Bra, ni har grunden. Då är det dags att få in samma grunder på ett längre avstånd. Ut på gräsmattan utanför huset på kvällen efter jobbet och sätt igång. I början räcker ett vanligt koppel men när du har kommit en bit vill du säkert att hunden ska kunna sätta sig även när den är 5 meter bort. Perfekt att träna med flexikoppel. 

Självklart har du ditt vanliga koppel i fickan. Ta på det när ni ska gå runt kvarteret. Som jag tidigare nämnt är flexikoppel inget bra koppel att promenera med i urban miljö. 

Övning: sitt på avstånd 

 • Lär hunden sitta framför dig
 • När den sätter sig på kommando, direkt, utan att du behöver upprepa det kan hunden sitt och du kan gå vidare
 • Sätt hunden ner och backa ett steg extra
 • Prova ställ den upp och kolla om du kan få den att sätta dig utan att ta ett steg närmare dig 
 • Belöna
 • Öka avståndet till hunden vartefter ni lyckas 
 • Lycka till med träningen 


3) När ni provar på longering (med hund)
 

En annan rolig aktivitet man kan göra med sin hund i flexi är longering. Longering stärker kommunikationen mellan ägare och hund. Det är dessutom en aktivitet som stimulerar både mentalt och fysiskt. 

För att komma igång med longering kan du söka av nätet för olika tips och videos. Alternativt kontakta en instruktör som har erfarenhet inom denna aktivitet. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln