Därför ska du lära hunden att inte hälsa

Förväntan är en nyckelterm att tänka på när du tränar med din hund. Hundmöten eller möten med okända mänskor kan bli svåra att hantera beroende på vad hunden har för förväntan och beroende på vilken energi som uppstår i situationen. Därför ska du lära din hund att lugnt passera okända hundar och människor utan att hälsa. 

Så fungerar förväntan 
När jag säger förväntan i en situation med hundträning, menar jag oftast vart hunden är påväg eller vad den förväntar sig ska hända. Kanske har du en hund som alltid får gå lös i en viss del av skogen? Vad händer om du en gång, inte ger den friheten att springa lös just där? Kanske piper och gnäller hunden för att tala om att den vill iväg. En liknande situation kan uppstå i bilen: du stannar vid ett rödljus och hunden förväntar sig att få hoppa ut och göra ngt kul, med gnäll och pip som följd av att inte få det. 

Och så har vi det här med hundmöten, eller möten med okända människor. Som nybliven valpägare får man ofta höra hur viktigt det är att socialisera valpen tidigt. Att den ska träffa många olika människor och hundar, för att blir en trygg vuxen individ. 

Valpen som hälsar på alla 
Tyvärr tolkas det ofta som att man ska hälsa på alla man kan under promenaderna. Det funkar kanske när valpen fortfarande är ung, men kan skapa stora problem senare i livet. 

Hälsar man på hundar och människor på promenaden, skapas en förväntan hos valpen att alltid få hälsa och undersöka dem man möter. Den dagen man bestämmer sig för att inte hälsa, utan vill gå förbi, står man där med en ivrig hund som drar och sliter längt ut i kopplet, för att få gå fram. 

I värsta fall kan förväntan bli så stor att hunden börjar skälla och till synes bete sig illa mot dem man möter. Även det handlar i det här fallet om förväntan. Hunden har lärt sig att den får går fram och hälsa, och det är det den vill. 

Ur säkerhetssynpunkt är det också en dålig idé att hälsa på okända hundar eftersom vi inte vet om det är en hund som gillar andra hundar, eller om just dessa två individer kommer att gå ihop med varandra. Att tro att alla vuxna hundar är duktiga med valpar är ett stort misstag, för så är det inte. Många orkar inte alls med tassar i ansiktet och hoppande över ryggen. I värsta fall säger den vuxna hunden ifrån på ett sätt som gör valpen rädd och då har man skapat ett rädsloproblem istället. 

Alternativet - att lära sig gå förbi 
Om vi istället lär valpen att människan bak i kopplet är mycket roligare än alla andra på jorden, så får vi en hund som förväntar sig att det händer roliga saker hos matte eller husse. Det underlättar all kommande träning i hundens liv. Koppelgående blir lättare, inkallning blir lättare och kontakt blir lättare. 

Valpen behöver absolut inte hälsa på alla på promenaderna. Däremot behöver den lära sig att passera andra hundar och människor, utan att behöva gå fram. Lär man in det från början, kommer det vara lättare att ta hunden med sig till olika ställen. Det blir också lättare att gå på kurs tillsammans med andra hundar och ägare.

Men socialiseringen då? 
Det är viktigt att valpen får träffa olika hundar (och människor). Några lekkamrater är inte fel. Men det är också viktigt att den får träffa några väl utvalda vuxna hundar som kan lära den hundspråk. Det behöver inte alltid vara lek när man ska träffa en annan hund, utan lär valpen även samvaro med vuxna hundar utan lek. En liten promenad runt kvarteret tillsammans med grannens snälla vuxna hund kan vara mycket värt. 

Så tränar du hundmöten
Om din valp eller vuxna hund är lite för intresserad av att hälsa på andra på era promenader, behöver du fundera på hur du kan bli intressantare än det ni möter. Kanske är det favoritleksaken som åker fram. Eller den godaste korven. Har man problem med möten behöver man dessutom även oftast öka avståndet till det som hunden vill fram till. Då gäller det att börja träna på ett avstånd som hunden klarar av, och sedan minska detta efter hand. 

När det uppstår större problem 
Att en hund gör utfall i koppel kan förutom förväntan på att få hälsa, bero på många olika saker. Smärta, rädsla och aggression kan vara andra anledningar. Känner man att man har stora problem med hundmöten eller möten med människor, kan man kontakta en hundpsykolog eller en hundtränare specialiserad på just den problematiken för att få hjälp. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln