Koppel eller inget koppel i Nosework - det är frågan 

Välj gräna ett något längre koppel så att hunden får mer utrymme i söket Välj gräna ett något längre koppel så att hunden får mer utrymme i söket

Kanske har du tränat nosework ett tag och börjat fundera mer på detaljer? Börjar du bli nyfiken på om ni kan tävla? 

Då kan det vara dags att tänka lite extra på det här med koppel. På tävling är det allt som oftast koppel som gäller. Det finns dock undantag. 

Kan få tävla utan
Blir man begränsad av att använda koppel för tillgänglighetens skull kan man få tävla utan. Det är domaren som vid prov eller tävlingstillfället bestämmer om ekipaget får köra utan koppel. Generellt används dock koppel, vilket också är anledningen till att vi även tränar med koppel. Och det är en sak som kan vara bra att komma ihåg när man tränar hemma. 

Träna på koppelhantering 
Som ekipage behöver ni nämligen bli samspelta och i det ingår bra kopplehantering. Det är förarens (människans) uppgift att se till att kopplet är slakt, att hunden har utrymme att jobba och att det inte blir några ryck eller andra konstigehter med kopplet. 

Jobba aktivt med koppel även på hemmaplan 
Det är lätt att bli lat hemma och börja göra inomhussöken utan koppel. En bra anledning till att använda koppel även under träningen är att det är lite lättare att ha koll på en ivrig hund, speciellt kring behållare. Koppel är nämligen dämpande för många hundar och de tar det snäppet lugnare om de får på sig ett koppel. 

Träning utan koppel gynnar vissa hundar
Har man å andra sidan en väldigt försiktig hund, kan det däremot löna sig att ibland träna utan koppel för att hunden ska känna sig mindre begränsad och våga ta för sig lite mer. Men glöm inte att träna även med koppel om ni har tävlingsplaner. Det finns annars risk för att hunden tycker att det är konstigt att jobba med koppel, när väl tävlingdagen kommer. 

På tävling 
När den stora dagen har anlänt och ni står inför er första tävling är det bra att tänka på följande när det gäller koppel: 
 

  • ta ett koppel som ni har träna med
  • välj gärna ett lite längre koppel så att hunden får utrymme att jobba
  • alla typer av linor, koppel och flexi är tillåtna 
  • var följsam så att det inte blir några ryck eller drag i kopplet - det ger avdrag
  • släpa inte kopplet mot inredningen eller marken - det kan ses som kontaminering och även det ger avdrag
  • kom också ihåg att stryp, halvstryp, halti eller selar som trycker under frambenen är förbjudna så kombinera ditt koppel med en skön sele eller ett fast halsband
Lycka till med både träning och tävling!  

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln