Aktivering för varma dagar 

Extremt väder är alltid jobbigt för våra hundar. Både kyla och värme begränsar valet av aktiviteter beroende på vilken ras och individ man har. Här kommer därför några tips på vad man kan hitta på under varma dagar.

Tänk på att inte överanstränga hunden 

Innan vi kommer till de roliga aktiviteterna ni faktiskt kan göra måste jag tjata lite om farorna med värmen för hundar. På nätet cirkulerar otaliga varningar om att inte lämna hunden i bilen, att inte gå promenader mitt på dagen och att inte ge hunden iskallt vatten att dricka. 

 

 • Varningarna finns där av en anledning. Varken hundar eller barn ska sitta i varma bilar. Ut och sätt på bilens ac innan du stoppar in familjen. Och låt ingen sitta kvar när bilen är avstängd. 
 • Promenader mitt på dagen ska va superkorta och inte på asfalt eftersom den blir för varm. 
 • Och iskallt att dricka kan ge en dålig mage eftersom temperaturskillnaden blir för stor. Det gäller för övrigt även människor. Skippa isen med andra ord. 


Men ska hunden verkligen sova hela dagen när det är varmt? 
Ja, de flesta hundar blir så pass tagna av värmen att de ska få sova, vila och ta det lugn hela dagen om det är varmt. 

Vilka aktiviteter passar när det är varmt? 
Har du en hund som trots värmen har lite energi, eller lust att göra något så kan du satsa på att göra små korta övningar på de svalaste ställena du kan hitta. Välj en tid på dagen då temperaturen är som lägst. 

5 tips: 

 • Nosework i källaren.
  En sval miljö där ni kanske inte tränar så ofta. Passa på. Har ni inte hunnit lära er nosework, går det lika bra att söka efter en leksak eller ett par godbitar. 
 • Godisträd på den sena kvällsrundan. 
  Spara de allra jobbigaste övningarna till dagar då temperaturen är mer normal. Lättare övningar som godisträd passar bra efter en kämpig, varm dag. Anpassa efter individ. Kvällsrundan tar du gärna lite senare än vanligt - efter kl. 22 är det svalt och skönt ute och asfalten är mindre het. 
 • Hitta kotten - för den tidiga morgonrundan.
  Även morgonrundan får du anpassa tiden på när det är såhär varmt. Ju tidigare ni kommer ut - ju bättre är det. Satsa på att vara hemma igen innan kl. 7.

Gör så här: hitta kotten går ut på att du tar upp en kotte under promenaden. Håll denna i handen ett tag och stanna sedan när du hittar ett gäng kottar på marken.
Då lägger du dit din kotte och sedan låter du hunden nosa sig till vilken kotte som har din lukt. Belöna snabbt när hunden nosar på rätt kotte. 
Vart efter ni leker den här leken kommer hunden få förstående för vad den förväntas göra och efter ett antal veckor kan du lägga på ett kommande när ni gör övningen t.ex “hitta kotten”. 
När hunden sedan lärt sig det kan du prova att hålla inne lite med belöningen och se om hunden stannar kvar vid rätt kotte (då har den förstått övningen). Gör den inte det fortsätter du att träna lite till med snabb belöningen när den råkar nosa på rätt kotte.  

 

 • Bada, bada, bada. 
  Om din hund gillar att bada finns det inget som hindrar några små dopp. Håll det lugnt dock. En kort promenad i vattenbrynet är bättre än vild lek när det är såhär varmt. Hoppa över badet om ni har långt dit - då är det bättre att få duscha av sig hemma. Om ni tar er till närliggande sjö - stanna absolut inte kvar under dagen. Efter doppet är det direkt hem som gäller.  
 • Boka en hundhall med ac.
  Många hundahallar har extra bra priser under sommaren eftersom de flesta tränar utomhus. Passa på att boka in er i en hundhall när det är för varmt för att träna ute. Använd ac'n men tänk på att inte har för kallt, då det blir för stor omställning till att komma ut i värmen sedan. Och anpassa träningen efter hunden. Spara de jobbigaste passen till svalare dagar. 

  Strunta i: 
 • bollkastning och springrundor - låt hunden återställa vätskenivåerna och ta inte ur er fysiskt - satsa på mental aktivering istället. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln