Extremt väder är alltid jobbigt för våra hundar. Både kyla och värme begränsar valet av aktiviteter beroende på vilken ras och individ man har. Här kommer därför några tips på vad man kan hitta på under varma dagar.

Tänk på att inte överanstränga hunden 

Innan vi kommer till de roliga aktiviteterna ni faktiskt kan göra måste jag tjata lite om farorna med värmen för hundar. På nätet cirkulerar otaliga varningar om att inte lämna hunden i bilen, att inte gå promenader mitt på dagen och att inte ge hunden iskallt vatten att dricka. 

 

 • Varningarna finns där av en anledning. Varken hundar eller barn ska sitta i varma bilar. Ut och sätt på bilens ac innan du stoppar in familjen. Och låt ingen sitta kvar när bilen är avstängd. 
 • Promenader mitt på dagen ska va superkorta och inte på asfalt eftersom den blir för varm. 
 • Och iskallt att dricka kan ge en dålig mage eftersom temperaturskillnaden blir för stor. Det gäller för övrigt även människor. Skippa isen med andra ord. 


Men ska hunden verkligen sova hela dagen när det är varmt? 
Ja, de flesta hundar blir så pass tagna av värmen att de ska få sova, vila och ta det lugn hela dagen om det är varmt. 

Vilka aktiviteter passar när det är varmt? 
Har du en hund som trots värmen har lite energi, eller lust att göra något så kan du satsa på att göra små korta övningar på de svalaste ställena du kan hitta. Välj en tid på dagen då temperaturen är som lägst. 

5 tips: 

 • Nosework i källaren.
  En sval miljö där ni kanske inte tränar så ofta. Passa på. Har ni inte hunnit lära er nosework, går det lika bra att söka efter en leksak eller ett par godbitar. 
 • Godisträd på den sena kvällsrundan. 
  Spara de allra jobbigaste övningarna till dagar då temperaturen är mer normal. Lättare övningar som godisträd passar bra efter en kämpig, varm dag. Anpassa efter individ. Kvällsrundan tar du gärna lite senare än vanligt - efter kl. 22 är det svalt och skönt ute och asfalten är mindre het. 
 • Hitta kotten - för den tidiga morgonrundan.
  Även morgonrundan får du anpassa tiden på när det är såhär varmt. Ju tidigare ni kommer ut - ju bättre är det. Satsa på att vara hemma igen innan kl. 7.

Gör så här: hitta kotten går ut på att du tar upp en kotte under promenaden. Håll denna i handen ett tag och stanna sedan när du hittar ett gäng kottar på marken.
Då lägger du dit din kotte och sedan låter du hunden nosa sig till vilken kotte som har din lukt. Belöna snabbt när hunden nosar på rätt kotte. 
Vart efter ni leker den här leken kommer hunden få förstående för vad den förväntas göra och efter ett antal veckor kan du lägga på ett kommande när ni gör övningen t.ex “hitta kotten”. 
När hunden sedan lärt sig det kan du prova att hålla inne lite med belöningen och se om hunden stannar kvar vid rätt kotte (då har den förstått övningen). Gör den inte det fortsätter du att träna lite till med snabb belöningen när den råkar nosa på rätt kotte.  

 

 • Bada, bada, bada. 
  Om din hund gillar att bada finns det inget som hindrar några små dopp. Håll det lugnt dock. En kort promenad i vattenbrynet är bättre än vild lek när det är såhär varmt. Hoppa över badet om ni har långt dit - då är det bättre att få duscha av sig hemma. Om ni tar er till närliggande sjö - stanna absolut inte kvar under dagen. Efter doppet är det direkt hem som gäller.  
 • Boka en hundhall med ac.
  Många hundahallar har extra bra priser under sommaren eftersom de flesta tränar utomhus. Passa på att boka in er i en hundhall när det är för varmt för att träna ute. Använd ac'n men tänk på att inte har för kallt, då det blir för stor omställning till att komma ut i värmen sedan. Och anpassa träningen efter hunden. Spara de jobbigaste passen till svalare dagar. 

  Strunta i: 
 • bollkastning och springrundor - låt hunden återställa vätskenivåerna och ta inte ur er fysiskt - satsa på mental aktivering istället. 
Läs hela inlägget »
Välj gräna ett något längre koppel så att hunden får mer utrymme i söket Välj gräna ett något längre koppel så att hunden får mer utrymme i söket

Kanske har du tränat nosework ett tag och börjat fundera mer på detaljer? Börjar du bli nyfiken på om ni kan tävla? 

Då kan det vara dags att tänka lite extra på det här med koppel. På tävling är det allt som oftast koppel som gäller. Det finns dock undantag. 

Kan få tävla utan
Blir man begränsad av att använda koppel för tillgänglighetens skull kan man få tävla utan. Det är domaren som vid prov eller tävlingstillfället bestämmer om ekipaget får köra utan koppel. Generellt används dock koppel, vilket också är anledningen till att vi även tränar med koppel. Och det är en sak som kan vara bra att komma ihåg när man tränar hemma. 

Träna på koppelhantering 
Som ekipage behöver ni nämligen bli samspelta och i det ingår bra kopplehantering. Det är förarens (människans) uppgift att se till att kopplet är slakt, att hunden har utrymme att jobba och att det inte blir några ryck eller andra konstigehter med kopplet. 

Jobba aktivt med koppel även på hemmaplan 
Det är lätt att bli lat hemma och börja göra inomhussöken utan koppel. En bra anledning till att använda koppel även under träningen är att det är lite lättare att ha koll på en ivrig hund, speciellt kring behållare. Koppel är nämligen dämpande för många hundar och de tar det snäppet lugnare om de får på sig ett koppel. 

Träning utan koppel gynnar vissa hundar
Har man å andra sidan en väldigt försiktig hund, kan det däremot löna sig att ibland träna utan koppel för att hunden ska känna sig mindre begränsad och våga ta för sig lite mer. Men glöm inte att träna även med koppel om ni har tävlingsplaner. Det finns annars risk för att hunden tycker att det är konstigt att jobba med koppel, när väl tävlingdagen kommer. 

På tävling 
När den stora dagen har anlänt och ni står inför er första tävling är det bra att tänka på följande när det gäller koppel: 
 

 • ta ett koppel som ni har träna med
 • välj gärna ett lite längre koppel så att hunden får utrymme att jobba
 • alla typer av linor, koppel och flexi är tillåtna 
 • var följsam så att det inte blir några ryck eller drag i kopplet - det ger avdrag
 • släpa inte kopplet mot inredningen eller marken - det kan ses som kontaminering och även det ger avdrag
 • kom också ihåg att stryp, halvstryp, halti eller selar som trycker under frambenen är förbjudna så kombinera ditt koppel med en skön sele eller ett fast halsband
Lycka till med både träning och tävling!  

 
Läs hela inlägget »

Förväntan är en nyckelterm att tänka på när du tränar med din hund. Hundmöten eller möten med okända mänskor kan bli svåra att hantera beroende på vad hunden har för förväntan och beroende på vilken energi som uppstår i situationen. Därför ska du lära din hund att lugnt passera okända hundar och människor utan att hälsa. 

Så fungerar förväntan 
När jag säger förväntan i en situation med hundträning, menar jag oftast vart hunden är påväg eller vad den förväntar sig ska hända. Kanske har du en hund som alltid får gå lös i en viss del av skogen? Vad händer om du en gång, inte ger den friheten att springa lös just där? Kanske piper och gnäller hunden för att tala om att den vill iväg. En liknande situation kan uppstå i bilen: du stannar vid ett rödljus och hunden förväntar sig att få hoppa ut och göra ngt kul, med gnäll och pip som följd av att inte få det. 

Och så har vi det här med hundmöten, eller möten med okända människor. Som nybliven valpägare får man ofta höra hur viktigt det är att socialisera valpen tidigt. Att den ska träffa många olika människor och hundar, för att blir en trygg vuxen individ. 

Valpen som hälsar på alla 
Tyvärr tolkas det ofta som att man ska hälsa på alla man kan under promenaderna. Det funkar kanske när valpen fortfarande är ung, men kan skapa stora problem senare i livet. 

Hälsar man på hundar och människor på promenaden, skapas en förväntan hos valpen att alltid få hälsa och undersöka dem man möter. Den dagen man bestämmer sig för att inte hälsa, utan vill gå förbi, står man där med en ivrig hund som drar och sliter längt ut i kopplet, för att få gå fram. 

I värsta fall kan förväntan bli så stor att hunden börjar skälla och till synes bete sig illa mot dem man möter. Även det handlar i det här fallet om förväntan. Hunden har lärt sig att den får går fram och hälsa, och det är det den vill. 

Ur säkerhetssynpunkt är det också en dålig idé att hälsa på okända hundar eftersom vi inte vet om det är en hund som gillar andra hundar, eller om just dessa två individer kommer att gå ihop med varandra. Att tro att alla vuxna hundar är duktiga med valpar är ett stort misstag, för så är det inte. Många orkar inte alls med tassar i ansiktet och hoppande över ryggen. I värsta fall säger den vuxna hunden ifrån på ett sätt som gör valpen rädd och då har man skapat ett rädsloproblem istället. 

Alternativet - att lära sig gå förbi 
Om vi istället lär valpen att människan bak i kopplet är mycket roligare än alla andra på jorden, så får vi en hund som förväntar sig att det händer roliga saker hos matte eller husse. Det underlättar all kommande träning i hundens liv. Koppelgående blir lättare, inkallning blir lättare och kontakt blir lättare. 

Valpen behöver absolut inte hälsa på alla på promenaderna. Däremot behöver den lära sig att passera andra hundar och människor, utan att behöva gå fram. Lär man in det från början, kommer det vara lättare att ta hunden med sig till olika ställen. Det blir också lättare att gå på kurs tillsammans med andra hundar och ägare.

Men socialiseringen då? 
Det är viktigt att valpen får träffa olika hundar (och människor). Några lekkamrater är inte fel. Men det är också viktigt att den får träffa några väl utvalda vuxna hundar som kan lära den hundspråk. Det behöver inte alltid vara lek när man ska träffa en annan hund, utan lär valpen även samvaro med vuxna hundar utan lek. En liten promenad runt kvarteret tillsammans med grannens snälla vuxna hund kan vara mycket värt. 

Så tränar du hundmöten
Om din valp eller vuxna hund är lite för intresserad av att hälsa på andra på era promenader, behöver du fundera på hur du kan bli intressantare än det ni möter. Kanske är det favoritleksaken som åker fram. Eller den godaste korven. Har man problem med möten behöver man dessutom även oftast öka avståndet till det som hunden vill fram till. Då gäller det att börja träna på ett avstånd som hunden klarar av, och sedan minska detta efter hand. 

När det uppstår större problem 
Att en hund gör utfall i koppel kan förutom förväntan på att få hälsa, bero på många olika saker. Smärta, rädsla och aggression kan vara andra anledningar. Känner man att man har stora problem med hundmöten eller möten med människor, kan man kontakta en hundpsykolog eller en hundtränare specialiserad på just den problematiken för att få hjälp. 
 

Läs hela inlägget »

Flexikoppel är en typ av koppel som man antingen älskar eller hatar. Är man av den första typen kan det vara bra att vara medveten om att det finns lika många hundägare som fördömer kopplet. 
Oftast för att det används i fel situationer. 

Flexikoppel är absolut inget stadskoppel som ska användas i urban miljö. Men när ska man då använda det? Här listar vi tre situationer då flexi är toppen. 


 1) När ni går i skogen 

Vissa hundar har så mkt jakt i sig att de tyvärr aldrig kommer kunna springa lösa i skogen. Sedan har vi det där med lagen också. Kort och gott kan det vara utmanande att hitta ett bra ställe där hunden kan gå lös. 

Långlina kan råda bot på det. Men då behöver du fortfarande ha bra kolla på hunden, plus fungerande reflexer om den skulle få för sig att dra på egna äventyr. Sedan finns det förstås flexikoppel. De ger ytterligare kontroll eftersom du håller ena änden i handen. En perfekt lösning om du vill ge hunden lite mer frihet än ett vanligt koppel. 

Som bonus får du extra koppelträning. Med 5-8 meter koppel kommer ni garanterat någon gång hamna på olika sidor om träd. 

Övning: omvägsproblem

 • Börja med ett vanligt kort koppel. När ni är ute på promenaden, smyger du på fel sida om ett träd eller lyktstolpe.
 • Låt hunden själv tänka ut hur den ska lösa problemet
 • Vart efter hunden lär sig att lösa det, förlänger du biten koppel som du släpper ut, hunden måste nu gå en längre sträcka innan ni hamnar på samma sida igen
 • När ni har fått riktigt bra koll, kan du prova om det funkar med flexi. Starta med en del av kopplet och öka vartefter ni bli bättre 
 • Kom ihåg att flexikoppel har en tendens att trassla. Var därför uppmärksam på att du gör övningen på ett säkert sätt för din hund
 • Lycka till med träningen 


2)   När ni tränar avståndslydnad 

Hunden kan sitt, ligg och stå utantill. Den kommer när du ropar och går fint i koppel. Bra, ni har grunden. Då är det dags att få in samma grunder på ett längre avstånd. Ut på gräsmattan utanför huset på kvällen efter jobbet och sätt igång. I början räcker ett vanligt koppel men när du har kommit en bit vill du säkert att hunden ska kunna sätta sig även när den är 5 meter bort. Perfekt att träna med flexikoppel. 

Självklart har du ditt vanliga koppel i fickan. Ta på det när ni ska gå runt kvarteret. Som jag tidigare nämnt är flexikoppel inget bra koppel att promenera med i urban miljö. 

Övning: sitt på avstånd 

 • Lär hunden sitta framför dig
 • När den sätter sig på kommando, direkt, utan att du behöver upprepa det kan hunden sitt och du kan gå vidare
 • Sätt hunden ner och backa ett steg extra
 • Prova ställ den upp och kolla om du kan få den att sätta dig utan att ta ett steg närmare dig 
 • Belöna
 • Öka avståndet till hunden vartefter ni lyckas 
 • Lycka till med träningen 


3) När ni provar på longering (med hund)
 

En annan rolig aktivitet man kan göra med sin hund i flexi är longering. Longering stärker kommunikationen mellan ägare och hund. Det är dessutom en aktivitet som stimulerar både mentalt och fysiskt. 

För att komma igång med longering kan du söka av nätet för olika tips och videos. Alternativt kontakta en instruktör som har erfarenhet inom denna aktivitet. 

Läs hela inlägget »

Se till att du själv har en bra dag 
Hundar är otroligt duktiga på att läsa av oss människor. Se därför till att du själv har en positiv förväntan på träningen/kursen ni ska gå på. Då är chansen större att du kan hjälpa din hund att få en positiv upplevelse. 

Håll avstånd 
Starta på ett av stånd som hunden klarar. Om det betyder att ni måste sitta i andra änden av salen - gör det.  Behöver du skärma av hunden med kompostgaller? (Finns oftast avdelare i hundträningssammanhang) - gör det. Se det som träning att bara vara i samma rum som andra hundar. Du vinner på att ta det stegvis eftersom du får en hund som känner att den klarar av situationen och känner sig trygg. 


Dubbelkolla med instruktören 
Innan kursen startar, dubbelkolla med instruktören att det är okay att ta med en reaktiv hund. Tyvärr är det inte alla instruktörer som vill eller kan träna reaktiva hundar. Det får man respektera. Förbered instruktören på vad det är du kan behöva hjälp med på kursen och kolla så att det är möjligt. Glöm inte höra efter vilken typ av lokal det handlar om och fundera på om det passar er (utomhus är oftast lättast för en reaktiv hund eftersom det är lättare att få stort avstånd, men det är såklart individuellt).


Kräv inte för mycket 
Råkar det vara så att ni inte har den bästa dagen i världshistorien? Respektera det och gör så gott ni kan. Att sitta och titta på avstånd är också träning. Kanske kan du snappa upp lite av teorin och komma igen nästa lektion? Pressar du hunden för mycket blir det stress och inlärningen blockeras. Därför är det bättre att ta det piano om det är en lite sämre dag. 

Ta med hundens safe-space 
Det är förmodligen jobbigare för en reaktiv hund att gå på kurs, än för en hund som inte är reaktiv. Detta eftersom den reaktiva hunden hela tiden måste kontrollera sina impulser. Mitt tips är därför att ta med hundens safe-place så att den kan komma undan och vila mellan varven. Det kan till exempel vara en canvasbur med favoritfilten i. 

Att tugga lugnar 
Ta med ett ben eller en kong som hunden kan gnaga på under teorin. Då är det lättare för hunden att slappna av och varva ner, eftersom tuggande lugnar. Du får lättare att ta in vad instruktören säger, hunden blir mindre stressad och hinner vänja sig vid miljön innan träningen sätter igång. 

Fundera på vad träning i grupp ger
Vet du med dig att det kommer bli skitjobbigt att träna i grupp, är det troligen för tidigt att börja med det. Ta några privatlektioner först och lär dig hur du ska jobba för att hunden ska kunna ta till sig träning i grupp. När du har bra verktyg och känner dig relativt säker på att det kommer fungera är det dags att prova i grupp. 

Tänk på säkerheten 
Kom ihåg att du är ytterst ansvarig för din hund. Det måste alltid finnas ett säkerhetstänk kring att gå på kurs. Både gentemot andra hundar och människor. Det gäller såklart varesig hunden är reaktiv eller inte. En bra grej kan också vara att i presentationen berätta för de andra deltagarna om hundens reaktivitet och vilket avstånd ni behöver för att må bra. 

Läs hela inlägget »

Flexikoppel är omdebatterade och förmodligen lika älskade som hatade. Själv bor jag i flexikoppelland. Här ute i södra Stockholm härskar flexikoppel och är kung på varenda trottoar. 

Fyra anledningar att inte använda flexikoppel:

Hunden lär sig inte gå fint i koppel 

Det är svårt för hundar att lära sig gå fint i flexikoppel. Av flera anledningar. Det ena är att flexikopplet hela tiden har en viss spänning (för att lätt kunna rulla in) och då är det lätt för hunden att lära sig att det ska kännas på det sättet att gå i koppel. För hunden känns det som att matthusse drar lite i kopplet hela tiden. Vägen framåt är att själv dra. 

En annan anledning är att det är svårt för hunden att lära sig vart den ska gå i förhållanden till ägaren.
-Hur långt ska man egentligen gå från matte? Ena gången tar det stopp efter 2 meter, andra gången kan jag röra mig 8 meter bort. Förvirrande.

Ps. Man kan förstås tänka att hunden kan gå hela sitt liv i flexi... Men, det är en ganska dålig och opraktisk idé (du kommer förstå första gången din hund har trasslat in sig i en annan hund med flexikoppel och du i panik har bitit av nylonsnöret).  
 
Du och din hund blir en säkerhetsrisk för andra 

Låt oss ta en titt på vad ett flexikoppel egentligen är: ett tunt långt snöre med en hund i ena änden och en plastklump med tillhörande ägare i den andra. Totalt vansinne i tätbebyggda områden med andra ord... 

Detta för att du inte har kontroll på din hund om den är 8 meter bort. Oavsett om det finns ett snöre som förbinder er, har ni inte samma kontakt som ett ekipage med ett standardkoppel på 1,80m. 

Dålig team-känsla

Flexikoppel ger sämre kommunikation i och med avståndet. Ett kortare koppel ger inte nödvändigtvis en lydigare hund, men det är lättare att jobba som ett team om ni är närmare varandra. Du upplever mer i ett vanligt koppel - för ni går promenaden tillsammans.

Färre vänner i ditt område

Andra hundägare kommer att ta omvägar. Hundrädda grannar kommer inte våga passera. Och grannpojken som cyklade rakt in i flexikopplet och fick en utskällning sist, slutar komma på skärtorsdagen. 

Har flexikoppel inga positiva sior? Jo, absolut. Det är en egen historia, som kommer nästa vecka :-) 

Läs hela inlägget »
Kong i två varianter. Den övre är av märket kong, den undre en liknande kopia.
Kong i två varianter. Den övre är av märket kong, den undre en liknande kopia.
Kongkockens framfart i köket Kongkockens framfart i köket

Kongen och dess fyllning 

Här kommer en mindre hyllning till leksaken kong. En kong är en gummistrut med ett hål i. Hemligheten med en kong är det du fyller den med. Fylld ger den nämligen hunden något att göra en bra stund. Perfekt för sommardagar då matthusse vill lata sig. 

Nybörjarkong: 

 • smeta mjukost eller jordnötssmör i botten på kongen
 • fyll på med hundens torrfoder
 • toppa med mjukost eller jordnötssmör 
 • avsluta med ett stopp, t.ex ett större kex som täcker öppningen

Mediumsvår:

 • tryck i en eller två frysta hundköttbullar (t.ex mush eller vom) i kongen
 • toppen för varma dagar

eller 

 • frys in en nybörjarkong (blir svårare & svalkande)


Supergott (glass):

 • blanda laktosfri turkisk yogurt med banan och blåbär 
 • fyll kongen och lägg i frysen
 • servera efter några timmar 

eller

 • blanda laktosfri turkisk yoghurt med laktosfri smaksatt kvarg (obs! innehåller socker)
 • fyll kongen och lägg i frysen
 • servera efter några timmar 
   
Latmaskvarianten:
 • köp färdig kongfyllning i zoobutiken (finns även speciella kex till öppningen)
 • smidigt när man ska iväg på resa 


Tänk på!
-Din hund kan vara känslig mot något. Servera inte hunden saker den inte tål!
-Tänk på att kongen ger mkt kalorier - dra av på maten hunden får i skålen eller servera allt i kongen istället. 

Läs hela inlägget »

Spikes egna val av aktivering/sysselsättning på promenaden.
Vad gillar din hund att göra på promenaden? 

Läs hela inlägget »

Gör det 
Ensamträna din hund även om du tror att du inte behöver det. Ni kanske är en stor familj och du kan ta med dig hunden till jobbet? Saker kan ändras i framtiden. Barnen flyttar hemifrån och du byter kanske jobb. Då är det skönt att ha en hund som klarar att vara ensam en liten stund, utan att må dåligt. 

Börja i tid 
När valpen/unghunden/omplaceringen kommer hem ska den självklart landa först och lära känna familjen. Men ganska snart kan du börja med mikroensamträning. Det kan t.ex vara att hunden inte får följa med in på wc. Eller att du sätter upp ett galler/grind mellan två rum så att din hund hindras från att följa med överallt. I början handlar det om sekunder, kanske någon minuts ensamhet. Öka gradvis och ta väldigt små steg framåt om du märker att valpen tycker det är obehagligt. 

Backa träningen 
Stora protester, stess eller allmänt obehag betyder att du har gått för fort fram i träningen. Då får du backa några steg. 

Naturlig träning
Att stänga av vissa rum med galler, eller inte låta hunden följa med in på wc, kan vi kalla naturlig ensamträning. Den kräver ganska lite jobb från ägaren och det kan gå utmärkt för många hundar att ensamträna på det sättet. Du börjar med några sekunder, bygger på till minuter för att tillslut kunna lämna en halvtimme eller timme. Men ibland krävs det mer aktiv träning. 

Aktiv träning, förberedande övingar & hjälpmedel
Om hunden har problem med att klara att vara ensam kan man prova med en mer aktiv form av ensamträning. Du kan t.ex lära hunden att stanna kvar, och sedan bygga på med mera tid allteftersom huden får förståelse för övningen (se förslag längre ner). Här är det verkligen mikrosteg som gäller. Du börjar med ett luta dig bakåt, bort från hunden och kan efter några veckors träning ha kommit så långt som att ha gått ut genom dörren. 

Man kan också använda något hjälpmedel. Att tugga, slicka, riva och bita är lugnande för hunden och det kan vara lättare för vissa om de har ngt att göra medan man är borta. Självklart måste det finnas ett säkerhetstänk här. Ben är t.ex inte bra eftersom de kan sättas i halsen. En kong däremot kan funka för vissa hundar (om du har en hund som biter sönder kongen, eller väljer en för liten kong är inte den heller säker). Testa alltid först när du är med.  

Lycka till med ensamträningen :-) 


Förslag på ensamträningsövning i små steg (aktiv träning):

 • sätt hunden framför dig och ge en godis
 • luta dig bakåt - sitter hunden kvar - ge en godis
 • ta ett halv steg bakåt - sitter hunden kvar - ge en godis
 • ta ett steg bakåt - sitter hunden kvar -ge en godis
 • bygg på i små steg, träna gärna korta pass (t.ex 3 minuter 3 ggr om dagen)
 • gör övningen med dörren bakom dig
 • när ni har kommit så långt, börja öppna dörren - sitter hunden kvar - ge en godis
 • börja ta ett steg utanför dörren -sitter hunden kvar - ge en godis
 • börja stäng dörren i 1 sekund..
 • bygg på..
 • börja ta några steg bort från dörren… 
 • börja ta dig ut från tomten/trapphuset…
 • ta ett varv runt huset…
 • kvarteret…


Kom ihåg att belöna när det går bra
Gör det inte det, har du troligen gått för fort fram. Början är viktigast, försök vara perfektionist och ta det i små små steg så att hunden lyckas.  När hunden klarar att du går ut genom dörren börjar du lägga på ett kommando “Hejdå Fido, vi ses snart.”

När ni har kommit så långt att du kan ta ett varv runt huset kanske du kan ge en kong med ngt gott innan du går - det kan vara lättare för vissa att vara ensamma om de har ngt att göra. 

PS. Det är inte meningen att hunden ska behöva sitta kvar i samma ställning tills matthusse kommer hem igen, utan början på övningen jobbas bort. Anledningen till starten med "sitt" är endast att skapa förståelse för att det kan hända bra saker även när matthusse har gått ut och att de alltid kommer tillbaka. Det finns förstås inget som hindrar att hunden har en liggande position som utgångsställning - det går också bra. 

Till sist
En hund som får panik och skäller, gnyr eller visar annat obehag kan behöva mer hjälp. Då kan man kontakta en problemhundskonsult som studerar hunden och ägaren och ställer en massa bra frågor för att komma fram till en personlig lösning. 

Läs hela inlägget »

Därför ska du belöna hunden

När vi tränar en hund till att samarbeta med oss, utför den ett slags arbete. Och ingen vill ju jobba utan lön - eller hur? Visst kan det hända att vi jobbar frivilligt ett tag, men jag kan nästan lova att den som får lön för samma arbete gör det bättre. 

Lönen fungerar nämligen som en slags morot, eller motivator. Den hjälper oss, eller som i det här fallet hunden att fortsätta göra ett bra jobb. 

Människor talar inte hundspråk

Eftersom vi inte pratar samma språk som hunden är det också lättare för oss att tala om för en hund att den har gjort rätt genom att belöna den. 

Olika typer av belöningar

En belöning kan vara många saker. Godis, lek, boll, närhet, kamplek eller kanske en massage. Det är hunden som bestämmer om belöningen är en belöning och om den är tillräckligt bra. En klapp på huvudet är t.ex ingen bra belöning för en hund som inte gillar beröring. En boll är en bättre belöning än mat, för en hund som inte är så matglad. 

Varje hundägare har som uppgift att hitta det där lilla extra som hunden gillar. Prova vilka leksaker som funkar bra att belöna med och lägg manken till för att hitta godiset som gör att din hund går i taket. Träningen kommer nämligen vara så mkt lättare då!

När ska vi belöna hunden?

 • Som huvudregel ska vi belöna hunden varje gång den har gjort rätt.
 • När övningen är ny, ska vi belöna varje gång. 
 • När hunden är stensäker på övningen ska vi belöna överraskningsvis. 

På Hundstegs instruktörsutbildning (som jag gick 2016) delar man in hundträningen i olika faser. Vi kallade den första fasen lite lekfullt “tuggummi automat” under utbildningen. (Man stoppar i en femma och får bra utdelning varje gång). Det är när en övning är helt ny för hunden. Den får många små belöningar när den gör rätt och det får den varje gång den gör rätt. 

I den andra fasen kan hunden redan övningen och gör den bra i olika miljöer. Då kommer fasen vi kallade “enarmad bandit”. (Man drar i spaken men vinner inte varje gång). Hunden belönas inte varje gång den gör rätt, utan bara ibland. Om vi tänker på en vuxen hund som kan “sitt” så betyder det att vi i den här fasen förväntar oss att hunden sätter sig ner, även när vi inte håller i en godis. 

Det är dock viktigt att hunden ibland får den där godbiten - eller en annan belöning, för annars kan det hända att den slutar sätta sig varje gång vi ber om det. (Den får ju aldrig lön för mödan).

Ska du belöna en valp?

Absolut, det ska du. Om du vill ha en vuxen hund som har en bra relation till dig och som väljer att lyssna på dig. Däremot ska du ta det lugnt med att ställa för höga krav på valpen. Låt träningen ta sin tid, men börja lägga basen redan när hunden är ung, det har du igen sedan när den är vuxen. Lek är en jättebra belöning för valpen, men även godbitar vid träning.

Lägg tid på belöning

Lägg ner lite tid på att fundera ut bra belöningar till din hund- så kommer ni ha mycket roligare ihop. Träningen går lättare och är du tillräckligt rolig och intressant, kommer du ha en hund som är mer intresserad av dig än av annat :-) 
 

Tre belöningstips från Emmelie:

1) Kampleksak 
-En given belöning i vår familj. Den funkar bra när man vill ge en lite större belöning och ta en lekpaus. Det finns professionella kamprullar att köpa i djurbutiker, man kan också göra en egen fleecefläta eller som vi, använda en lång rävleksak.

 2) Speciella leksaker 
-De leksaker jag använder i träningen, är inte samma leksaker som ligger utspridda hemma på vardagsrumsgolvet. När vi tränar använder jag de absoluta favoriterna och de kommer bara fram just vid träning. 

3) Godbitar 
-När det gäller godbitar är det bara att prova sig fram. Antingen torkar du eget i ugnen eller så köper du i djuraffären. Det som din hund tycker är absolut godast är bra att ha till träning. 
 • När man lär in nya saker vill man ofta ha många pyttesmå godbitar .- Jag menar verkligen pyttesmå. Då kan man belöna ofta utan att hunden blir mätt. Ju mindre hund - ju mindre godbit. 
 • En annan sak man kan tänka på är att tuggande lugnar hunden. Därför kan man använda hårdare godis när man vill ha ner energin. Det kan t.ex vara när vi tränar “ligg kvar” eller om vi miljötränar en en lite orolig hund i parken. 
 • Små mjuka godbitar är istället perfekta när vi tränar saker i farten t.ex fotgående. De går fort att svälja och håller hunden alert. 


 

Läs hela inlägget »

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter